Thai studeren en hard werken

We hebben ons weer vol op de Thaise taal gestort. En ik kan eerlijk zeggen dat ik er IETS meer van ga snappen. Alhoewel er zóveel regels zijn en veel dingen niet uit te leggen, dus moet je het maar gewoon accepteren.

Bijvoorbeeld de R is in het midden van een woord een R maar aan het einde is het een N. En als er een RR in het woord staat, dan betekent het niks, dus spreek je de R niet uit, maar je schrijft hem wel …… ach en zo zijn er nog 100 regeltjes die we leren te accepteren in de Thaise taal.

Hoe ons werk er nu uit ziet

Op dit moment werken we samen met een andere organisatie en ook zij werken met kinderen in risico. Zowel Thaise kinderen als Birmese kinderen. Eduardo geeft er voetbal les en ik ben langs geweest met de tandarts die hier op bezoek was.

Mensenhandel

We hebben nog nauw contact met Youth With a Mission uit Brazilië waar we erg blij mee zijn. Volgende week komt er iemand die in Brazilië een heel programma heeft gemaakt voor preventie tegen mensenhandel. Nu komt ze hierheen en gaan we het programma iets aanpassen, zodat het in de Thaise cultuur past. Dan kunnen we ermee naar de scholen om de kinderen en hun families les te geven over mensenhandel, welke signalen zij kunnen zien en de gevaren ervan. Ik ben hier heel enthousiast over en blij mee!

Johan en Jeannette naar Phuket

In September komen Johan en Jeannette Lukasse hier in Phuket. Dit waren onze leiders in Belo Horizonte. We hebben ze uitgenodigd om hier voor de locale zendingswerkers en de kerken en hun voorgangers les te komen geven over kinderen en families in risico. Ze komen hier voor een week en we hopen hun hier ons werk te laten zien.

Drukke dagen

Ik ben nu zelf druk met de voorbereidingen en het regelen van verblijfplaatsen, eten, drinken, programma, vertalers, uitnodigingen, enz. We hopen hiermee de locale kerk aan te moedigen om samen meer te doen voor de locale bevolking. We zijn van mening dat wij als buitenlanders een tussenpersoon kunnen zijn, maar dat de locale bevolking elkaar moet helpen en ondersteunen.

Ik geef veel engelse les en op verschillende gebieden. Ik geef les op een taalschool aan Chinese kinderen, daarnaast in de kerk aan een groep die ons potentieel zou kunnen gaan helpen als we meer teams krijgen uit Brazilië of Nederlanders. We hebben namelijk altijd vertalers nodig en nogmaals, de locale bevolking is de beste manier om mee samen te werken.

Zee zigeuners

Ook geef ik les in een soort sloppenwijk, aan een groep tiener meiden. Deze bevolkingsgroep zijn zee-zigeuners en vanwege de nieuwe wetten over het wonen en leven op zee, mogen ze nu alleen maar wonen op het stuk grond dat de overheid hen heeft aangewezen. De zigeuner cultuur is heel duidelijk aanwezig en ik vind het heerlijk om daar te mogen zijn. Engels is voor ons een manier om contacten te leggen en te helpen op een hele praktische manier. Het opent deuren en zo kan ik langzaam aan het bouwen aan een relatie met deze mensen.

Verlof

We gaan in November, na een periode van bijna 3 jaar, op verlof naar Brazilië. We hadden eerst 2016 in gedachten, maar met de Olympische Spelen was dat niet zo handig. Ook is het de eerste keer dat Eduardo zo lang weg is uit zijn vaderland en de eerste keer dat hij daar naartoe op verlof gaat. We zijn erg benieuwd en hebben er zin in.

We zijn er ook net achter gekomen dat in dezelfde periode Nathalie en Ednilson en hun 3 kinderen ook naar Belo Horizonte gaan voor vakantie. We hebben met hen Huize Rots op mogen starten en we zijn erg blij met deze onverwachte reünie! Ook andere vrienden die nu ergens anders werken, gaan die kant op. In totaal 4 gezinnen die daar niet meer werken komen, ongepland en onverwacht, allemaal naar Belo Horizonte ……

Wat een feest om iedereen weer te mogen zien. We gaan 20 November tot 4 Januari. De reis is 48 uur ….. help, bid, help haha.

We zien er naar uit !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *