September 2013

We zijn inmiddels alweer in onze 4e maand van ons nieuwe leven hier in Chaing Rai, Thailand. We maken veel mee en hebben veel moeten regelen maar we kunnen nu wel bijna zeggen dat we gesetteld zijn . We hebben inmiddels een auto kunnen kopen en wel een pick up. Hier zijn we erg blij mee, zeker in het regenseizoen is een auto geen overbodige luxe. In thailand rijden ze hier aan de linkerkant en dat brengt soms hele gekke momenten met zich mee . Bijvoorbeeld ging ik laatst even boodschappen doen alleen en nadat ik de auto had ingeladen, ging ik heel blij aan de linkerkant zitten, het duurde echt wel even voordat ik door had dat het stuur aan de andere kant zat. Of ik doe mijn ruitenwissers aan in plaats van mijn knipperlicht.

We hebben een aantal persoonlijke uitdagingen gehad deze afgelopen maanden waaronder mijn, Tinka’s, gezondheid . We zijn erachter gekomen dat ik hypothyroide heb, wat betekent een langzaam werkende schildklier. Dit heeft invloed op zowel lichamelijk, geestelijk en emotioneel vlak en ik heb het ongeveer al 5 jaar maar is nooit ontdekt. De laatste 2 maanden hier in Thailand ben ik lichamelijk achteruit gegaan wat vooral veel pijnklachten met zich mee nam. Nu ben ik volledig onderzocht en is dit eruit gekomen. We zijn blij dat we weten wat het is en met de medicatie zie ik al lichtelijk verschil. Ik moet nog veel rust nemen en elke dag is anders.

Een andere uitdaging is de school van de meiden. Noemi en Hannah gaan allebei naar de Montesori school . Dit is een Engelstalige school waar ‘‘vrij ‘‘leren centraal staat. Dit is een positieve omgeving voor de meiden om zowel Engels als Thai te leren . Afgelopen week hebben we alleen helaas ontdekt dat in het Thaise onderwijs het gepermitteerd is om corrigerende tikken te geven. Dit is niet toegestaan binnen het monetesori onderwijs maar Hannah heeft dus een thaise asistent lerares die deze maatregel nog handhaafde. Je snapt dat dit voor ons erg schokkend is geweest en veel stress heeft opgeleverd. We hebben nu ernstige gesprekken gehad op school en houden nu streng in de gaten wat er allemaal gebeurt.

Eduardo en ik studeren nu 4 dagen in de week de Thaise taal en we pikken al aardig wat woorden op. De moeilijkheid zijn de verschillende tonen en het schrijven. Maar we geloven dat we dit wel onder de knie gaan krijgen ……..OOIT ……!!!

We hebben inmiddels een studentenvisum , waarvoor we naar Laos moesten . Dit was een reis van 16 uur in de bus met gillende demonische films keihard aan de hele nacht door, en thais eten dat door de hele bus werd geslingerd. Daarna nog 4 verschillende taxi’s en tuk tuk’s, een nacht in een hotel en de volgende dag visums ophalen en weer de hele tocht terug. De meiden hebben het heel goed gedaan!! Nu moeten we volgende maand voor onze visums naar Chiang Mai . Dit is een grote stad waar alles op ‘’Amerika‘’ lijkt met shopping centrums en erg toeristisch. De meiden hebben dan ook vakantie dus we blijven er een weekje om er ook van te genieten.

In November komt mijn vader 10 dagen langs , we zijn hier erg blij mee en hebben zin om ons nieuwe leven met iemand te kunnen delen !!
Liefs Tinka en Fam….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *